Η Βολισσός βρίσκεται 40 χλμ από την πόλη της Χίου και είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Βορειοδυτικής Χίου με 500 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση η Βολισσός λέγεται ότι είναι η γενέθλια πόλη του Ομήρου και μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκεί γράφτηκε η παρωδία της Ηλιάδας Βατραχομιομαχία. Η Βολισσός είναι αναπτυγμένη τουριστικά και εκεί μπορεί να βρει κανείς όλες τις ευκολίες όπως εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, παραδοσιακό φούρνο για ψωμί, μίνι μάρκετ, μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, κομμωτήριο, ταχυδρομείο, φαρμακείο, ιατρείο και αστυνομικό τμήμα. Αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο του χωριού και ένα μικρό μουσείο που υπάρχει στην πλατεία.

Το κάστρο της Βολισσού

Η Βολισσός είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου είναι χτισμένο ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο παλαιότερα προστάτευε όλη την περιοχή της Αμανής.

Είναι ένα Βυζαντινό κάστρο σε σχήμα τραπεζίου με 6 κυκλικούς πύργους, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση το κάστρο χτίστηκε από τον Βελισσάριο ο οποίος ήταν στρατηγός του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Στο εσωτερικό του υπήρχαν πολυάριθμα κτίρια, εκκλησίες και παρατηρητήρια, καθώς επίσης και μία υπόγεια στοά που ένωνε το κάστρο με την παραλία. Το κάστρο αυτό αναφέρεται από την Άννα Κομνηνού στην διάσημη «Αλεξιάδα», μία ιστορική καταγραφή της ζωής του αυτοκράτορα Αλέξιο

Αεροφωτογραφίες Βολισσός